maanantai 7. syyskuuta 2015

Lämmityskausi alkoi


Kylmän ja kostean alkukesän aikana kävi jo joitakin kertoja mielessä, että pitäisikö laittaa takka päälle. Ei tullut kuitenkaan laitettua. Mutta nyt tänään kun oli taas kylmä ja kostea päivä, niin tänään laitoin pesällisen puita olohuoneen isoon takkaan. Se olikin nyt ensimmäinen kerta sitten viime kevään ja nuohouksen jälkeen. Nuohooja kävi meillä juhannuksen tienoilla.

 
Takka ennen sytyttämistä, aika puhdas nuohouksen jäljiltä.

Takkatulta on kiva katsella, ja koirakin tykkää lämmitellä.
Lämpötilan takan ylä- ja alakulmassa lämmittämisen alkaessa. Eli ei täällä nyt varsinaisesti kylmä vielä ollut.

 
Wainu -valvontajärjestelmän mukaan työhuoneen lämpötila oli 20,8C, yläkerran makuuhuone 21,1C ja ulkolämpötila 12,1C.
 
Työhuoneen lämpötila 20,7C ja kosteus noin 53%. Saapi nähdä miten käppyrät muuttuvat sitten kun lämmityskausi oikein todenteolla alkaa. Nyt loppuviikoksi on taas luvattu lämmintä, joten takkaa tuskin tarvitsee käyttää pitkiin aikoihin.

Nyt kun ilmat lähtevät talvea kohden viilenemään, niin aloitetaan tällä kertaa lämmittäminen puilla. Lattialämmityksen kiertovesipumppu on ollut poissa päältä koko kesän, eikä sen käynnistämisen kanssa ole mitään kiirettä. Laitetaan se sitten päälle, kun on sen verran kylmää että lattialämmitys alkaa tuntua tarpeelliselta.
 
Viime vuoden lokakuussa kun muutettiin asumaan uuteen taloon, niin lattialämmitys (suorasähköllä) oli päällä, ja jo heti lokakuun sähkönkulutus 2014 oli 1671 kWh. Kun lattialämmitys joulukuussa laitettiin pelkälle yösähkölle (takkaa ei voitu syksyllä 2014 paljon käyttää, kun talo oli jo valmiiksi lämmin), niin tammikuun 2015 sähkönkulutus oli samaa luokkaa kuin lokakuussa eli 1629 kWh.
 
Helmikuussa 2015 sähköä meni 1709 kWh. Viimeksi päättyneen kuun eli elokuun 2015 kulutus oli 1275 kWh. Katsotaan millaisia lukemia nyt syksyä vasten tulee, jos lämmitellään ensin alkuvaiheessa syksyä ihan vaan pelkillä polttopuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti