maanantai 1. elokuuta 2016

Heinäkuun sähkönkulutus

Heinäkuussa sähköä kului 491,7 kWh. Vuorokausikulutus oli samalla tasolla kesäkuun kanssa, ja kuukauden sähkönkulutus olisi voinut olla suurempikin, mutta lomailusta johtuen kulutus oli pienempää ja jäi kesäkuun alle. Uusi kuukausikohtainen alarajaennätys tuli siis tälläkin kertaa (viime kuun eli kesäkuun kulutus oli 498,0 kWh).

Heinäkuun keskilämpötila Vantaalla oli tänä vuonna 17,7C - kun se vuosi sitten oli 16,0C. Vuoden takainen heinäkuun sähkönkulutus (suorasähköllä) oli 981 kWh, eli nyt ilmavesilämpöpumpun aikakaudella sähköä on kulunut noin 50% vähemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan. Tähän asti tänä vuonna sähköä on kulunut 7kk aikana 7365 kWh, ja siitä tammikuussa meni 2767 kWh. Silloin kovissa pakkasissa ilmavesilämpöpumppu oli pidemmän tovin pysähdyksissä.

Talven kuukausina maalämpö säästää siis huomattavasti enemmän kuin ilmavesilämpöpumppu, mutta ero tasaantuu kun ilmat lämpenevät kevään aikana, ja esim. maaliskuun jälkeen lämpöpumppu on tehnyt meillä pelkästään lämpimän käyttöveden (lattialämmityksen kiertovesipumpun otin pois päältä kokonaan 30.3.2016). Huhtikuussa meillä talo siis lämpeni takan viihdekäytöllä ja touko-kesäkuun vaihteessa takkaa ei ole voinut käyttää enää ollenkaan. Ehkäpä sitten taas syksyn iltojen pimetessä takkakin saadaan taas käyttöön.

Tässä tähänastiset kk-käppyrät pylväinä:


Talo-Rautio, sähkönkulutus kuukausittain 1.1.2014 alkaen.
Asumaan muutettiin 1.10.2014.
Ilmavesilämpöpumppu tuli lokakuussa 2015.
Päivittäinen sähkönkulutus on heinäkuussa vaihdellut 8,7 kWh:n ja 22,8 kWh:n välillä. Alin lukema tuli 4.7 - ja silloin talo oli tyhjä, muuten asukkaita on ollut 1-4 kpl. Vettä kului heinäkuun aikana 8,7 kuutiota (ja jos sen jakaisin neljälle henkilölle, olisi päiväkohtainen kulutus 68 litraa per henkilö per vuorokausi). Lämpöpumppu kävi heinäkuussa 45 tuntia, kesäkuussa 50 tuntia ja toukokuussa 67 tuntia.


Talo-Rautio, vuorokausikohtainen sähkönkulutus heinäkuussa 2016.

2 kommenttia:

  1. Niin sammutatko lämmityksen tyystin ? Oletko mittaillut kosteusprosentteja ? Huomaako pyykin kuivumisessa eroa ? Meillä on 800kWh heinäkuussa josta asumiseen reilut 300.
    Kosteusprosentti siellä viidenkympin molemminpuolin ja lämmöt aika tasavarmaa 23c.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei olla pyykin kuivumisessa tai kph-tilojen kuivumisessa kylpemisen jälkeen huomattu mitään kummallista. Eli ihan normaalisti kuivuu. IV-konehan siis pyörii koko ajan, sitä ei voi katkaista - eli talon ilma vaihtuu kokonaan 2 tunnin välein.

      Sähkölämmitys meillä on siis ollut pois päältä 1.4 lukien - ja varmaan on pois päältä lokakuulle asti. Saunassa on puukiuas ja olohuoneen takassakin pidetään tulta, mutta ei kesäisin (muuten olisi sisällä liian kuuma).

      Kävin äsken katsomassa mitä mittarit näyttää ja nyt siis kun päivä on ke 3.8 ja kello on 23:10, niin ylimmän kerroksen WC tiloissa lämpötila 23,3C ja kosteus 52%. Keskikerroksen työhuone vastaavasti 21,8C ja 55%. Kellarissa kylppärissä 23,4C ja 60%. Lattia oli täysin kuivunut, vaikka illalla oli käyty aiemmin suihkussa. Sitten meillä on vielä omalla sisäänkäynnillä "viileä kellari"(jossa ei lämmitystä eikä ilmanvaihtoa), siellä nyt 16,9C ja 73%.

      Jotenkin nämä luvut näyttävät menevän niin, että mitä alhaisempi lämpötila, sitä suurempi kosteus?

      Poista