lauantai 2. joulukuuta 2017

Marraskuun sähkönkulutus

Marraskuussa sähköä kului 900,6 kWh. Usean aikaisemman kuukauden tapaan, tämä on taas uusi marraskuinen alarajaennätys. Taustalla vaikuttavia syitä lienee tai ovat mm. se, että pudotin vesivaraajan lämpötilaa +55C:stä +50C asteeseen joitakin kuukausia sitten. Lisäksi marraskuu oli tällä kertaa lauha, keskilämpötilaksi tuli +2,7C. Viime vuonna keskilämpötila marraskuussa oli -1,0C Vantaalla.

Jos katsotaan neljän perättäisen marraskuun sähkönkulutuksia, niin kehitys ostetun sähkön määrässä näyttää tällä hetkellä tältä:
marraskuu 2014 = 1.382,5 kWh,
marraskuu 2015 = 1.664,8 kWh
marraskuu 2016 = 1.606,0 kWh
marraskuu 2017 = 900,6 kWh

Kovin pieneksihän tuo tämän kertainen marraskuun sähkönkulutus jää, vaikka vettäkin kului tällä kertaa 31 kuutiota (vuosi sitten kulutus oli vähemmän, vain 27 kuutiota). Lämpöpumppu oli tässä marraskuussa käynyt yhteensä 140 tuntia. Vuosi sitten marraskuussa lämpöpumppu kävi 226 tuntia. Joten tässä mielessä ei ihme, että vuosi sitten sähköäkin kului melkein puolta enemmän.

Jos katsotaan vielä viiden perättäisen kuukauden tarkastelut, niin sitten tilanne näyttää tältä:
heinäkuu 2017   = 430,8 kWh,
elokuu 2017       = 579,2 kWh
syyskuu 2017     = 546,1 kWh
lokakuu 2017     = 764,3 kWh
marraskuu 2017 = 900,6 kWh

Heinäkuun sähkössä on tietysti mukana normaali kotitaloussähkö - niin kuin on marraskuun sähkössäkin. Käyttöveden lämmitys lienee vaatinut marraskuussa enempi sähköä kuin heinäkuussa, koska ulkoilman lämpötila on nyt matalampi, mitä se oli heinäkuussa. Ja matassa ulkolämpötilassa VILP:n hyötysuhde on heikompi. Lokakuusta alkaen myös lattialämmitys on ollut päällä, ja on nytkin päällä 5 tuntia puolilta öin joka päivä.

Tähän mennessä tänä vuonna sähköä on kulunut 11 aikana nyt yht. 9429 kWh. Jos ei joulukuussa keliolosuhteet äkisti muutu, niin tämän vuoden sähkönkulutus jää reilusti alle 11000 kWh. Tässä linkissä vielä koko talon olemassa olon ajalta energian kulutustiedot kerättynä yhteen:

http://talopakettitalorautio.blogspot.fi/p/energiankulutus.html

Tässä loppuun vielä graafiset esitykset:


Kuukausittaiset ostosähkön määrät 2014-2018.


Päivittäinen sähkönkulutus marraskuussa 2017


4 kommenttia:

  1. Kyllä on pienet kulutukset suuressa talossa vaikka vettäkin on mennyt noin paljon. Paljonko muuten meni polttopuuta marraskuussa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silmämääräisesti vähän vaikea tarkkaan arvioida, mutta sanoisinko, että noin puoli pinokuutiota. Koko talvelle on varattuna 5 pinokuutiota sauna&takkapuuta. Se on tähän asti aina riittänyt. Lisäksi kesäkuukausien aikana kuluu pinokuution verran puita saunan puukiukaassa. Jolloin koko vuoden polttopuun kulutus on yhteensä noin 6 kuutiota.

      Tiilerin "Terhi" takka-leivinuunin hyötysuhteeksi valmistaja ilmoittaa 85%, kellarissa saunan kiukaan jatkeena on tiilihormi, joka jatkuu kaikkien eli 3 kerroksen läpi. Poltetun puun lämpöarvo jää siis varsin hyvin talteen, riippumatta siitä kummassa pesässä se on poltettu.

      Talossa on vielä kolmaskin takka kellarin takkahuoneella, mutta sitä on käytetty hyvin harvoin, ja vain kovien pakkasten aikana. Nyt kolmen asumisvuoden aikana - olisikohan takkahuoneen takassa ollut tuli yhteensä ehkä noin 10 kertaa. Nytkin syksyllä poltin siinä yhden kerran pesällisen ja syystä, että ei kertyisi kosteutta tiilihormiin. Pakkasella se voisi rapauttaa tiiliskiviä.

      Nyt siis osatekijöinä pienen kulutuksen taustalla on lauhat talvet vuodesta toiseen - viimeisimmät kunnon talvet, vastaten pitkän aikavälin keskiarvoja ovat vantaalla olleet vuosina 2012 ja 2010.

      Sitten meillä on tilaratkaisu 3-kerroksessa. Alin kerros on kellari, joka ei kesäisin kaipaa lainkaan jäähdytystä, ja talvella hyvin vähän lämmitystä.

      Meillä siis kerrosluvun vaikutus energiankulutukseen on noin -20%, ja toisen 20% syövät pois lauhat talvet. Joten "normaalista" energiankulutuksesta ollaan jääty hyvin kauas, ja nyt viimeisimpien lämpöpumppusäätöjen myötä ero vielä hiukkasen lisääntyy.

      Kerrosluvun vaikutusta pohdiskelin/laskeskelin jo joskus aikaisemmin tässä linkissä:

      http://talo-rautio.talovertailu.fi/2015/01/11/kerrosluvun-vaikutus-energiatehokkuuteen/

      Poista
  2. Täs mun 1988 2 kerroksises taloos..ilman minkään polttamisia..menee ny tänä vuon 9400 kwh..Ilpillä...Raisioos...joku 150 neliöö ny ainaskin on..hehe..niin et ehkä alat rasvata köyttä? Viel JHAtakin kehtasit mollata

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta se on aina pelkästään positiivinen yllätys (kelle tahansa), jos sähkölasku on pieni. Joten onnittelut siitä!

      Tietysti yhtenä syynä Teillä pienehkölle sähkölaskulle on varmaan vähempi neliöiden määrä (kuin meillä).

      Eli matematiikka toimii niin, että jos teillä on 150m2 ja siinä kulutus 9400 kWh, niin meillä kun neliöitä on 241m2, niin jos meidän talossa ominaiskulutus olisi samaa luokkaa kuin teillä, meillä olisi silloin vuosikulutus 15102 kWh. Eli teidän neliöt ja kulutukset pitää kertoa 1,6:lla.

      Mutta meillä kulutus vuonna 2017 oli 10618 kWh eli 30% pienempi.

      Toki meillä palaa puutakin, että eihän näitä lukuja nyt suoraan toki voida verrata. Ja talot ihan eri ikäiset ja erilaisilla rakennusmääräyksillä rakennettu.

      Lämpöpumppu molemmista taloista löytyy, ja molemmissa sijaintina Etelä-Suomen rannikko, että sen verran toki samaakin on.

      Poista