torstai 1. helmikuuta 2018

Tammikuun sähkönkulutus

Tammikuussa sähköä kului 1146,6 kWh. Tammikuun sähkönkulutuksia on nyt kulutustilastoissa jo 5 kpl, joista tämän tammikuun sähkönkulutus oli kaikkein alhaisin. Tässä tammikuiset sähkönkulutukset eri vuosilta:

2014 = 1572,61 kWh
2015 = 1629,59 kWh
2016 = 2767,17 kWh
2017 = 1559,90 kWh
2018 = 1145,60 kWh

Vuoden 2014 lukema oli rakennusaikaista sähköä. Tammikuu 2015 asuttiin suorasähköllä. Tammikuussa 2016 oli jo VILP, mutta tuossa kuussa oli noin 2 viikon pakkasjakso, jolloin VILP ei käynnistynyt, ja talon ominaiskulutus oli pakkasesta johtuen muutenkin suurempaa. Lopputuloksena kaikkien aikojen suurin kk-kulutus ikinä, eli 2767,17 kWh. Viime vuoden tammikuussa 2017 oli 4-6.1.2017 noin 3 päivän mittainen kylmä henkäys, jolloin VILP ei käynyt, ja vuorokauden sähkönkulutus "suorasähköllä" oli ehimmillään 173 kWh/vrk. Sen jälkeen VILP ei ole pysähtynyt pakkasesta johtuen enää kertaakaan, eli tässä tammikuussa erityisen kylmiä jaksoja ei tullut, eikä sellaisia ole nyt myöskään näköpiirissä helmikuun alkupuolellakaan.

Tässä kohtaa voisi olla ihan hyvä vilkaista myös lämmitystarvelukuja. Sellaiset löytyy esim. Ilmatieteenlaitoksen nettisivuilta, tästä linkistä:

http://ilmatieteenlaitos.fi/lammitystarveluvut

Lämmitystarvelukujen avulla voidaan verrata eri vuosia toisiinsa, tai eri paikkakuntia toisiinsa. Jos esim. oman taloni piirustuksilla tehtäisiin toinen vastaava talo vaikkapa Tampereelle, niin vertaamalla toisiinsa Vantaan ja Tampereen lämmitystarvelukuja voidaan ennustaa Vantaan lukujen perusteella, että paljonko sama talo kuluttaisi energiaa Tampereella. Vastaavasti eri vuosien vertailu toinen toisiinsa onnistuu lämmitystarvelukujen avulla. Tässä Vantaan lukuja viime vuosilta:

















Lämmitystarvelukuja katsomalla voidaan todeta, että vuoden 2018 ja vuoden 2015 lämmitystarveluvut ovat olleet poikkeuksellisen pieniä. Molempina kertoina lämmitystarveluku on jäänyt alle 600:n. Tämä on siis yksi syy sille, että tämän vuoden tammikuussa sähkönkulutus jäi näin pieneksi, mitä se nyt jäi.

Kun viimeisen 10 vuoden lämmitystarveluvun keskiarvo on ollut tammikuussa 690 ja kun ns. "pitkän aikavälin" keskiarvokin on 682, niin näistä luvuista jäätiin nyt selvästi eli tammikuu 2018 (ja tammikuu 2015) olivat noin 27% leudommat, mitä tammikuu yleensä on ollut.

Sitten jos katsotaan seuraavaksi taas toteutuneita kulutuksia, niin graafisesti esitettynä ostosähkön kuukausikulutukset näyttävät nyt tältä (meillä siis kuluu myös polttopuita 5-6 pinomottia per vuosi, ja VILP siirtää osan kulutetusta energiasta ulkoa sisään):


Alimmassa graafissa on päiväkohtaiset kulutuspylväät, joissa näkyy selvästi sellainen ilmiö, että kun pakkanen pikkuhiljaa putosi tasaiseen tahtiin aina 23.1.2018 asti, niin samalla sähkö alkoi maistua VILP:lle aina vaan paremmin - kunnes 24.1.2018 tapahtui äkillinen lauhtuminen, jolloin sähkönkulutus palasi taas takaisin sille tasolle, missä se oli kuun alkupäivinäkin, eli noin 35 kWh/vrk. Hyppäys sähkönkulutuksessa (ja lämpötilassa) näkyvät siis erittäin hyvin 23-24.1.2018 kohdassa.

Nyt jos tapahtuu niin, että ilmastonmuutoksesta johtuen VILP ei enää pysähdy Etelä-Suomen talvessa ollenkaan (siis että pakkasta ei enää tule enempää kuin -15C), niin silloin VILP:n kannattavuus paranee samassa suhteessa, mitä VILP:n käyttövuorokaudet lisääntyvät. Maalämmössä tällaista ilmiötä ei ole, sillä maaperän lämpötila pysyy ilmaston muutoksesta huolimatta lähes samana (tai nousee vuosisatojen kuluessa hyvin hitaasti), mutta sillä tavalla ilmastonmuutos mielestäni heikentää maalämmön kannattavuutta, että jos leudommista talvista johtuen lämmityksen kokonaistarve on pienempi, niin mitä vähemmän MLP:lle on töitä jäljellä, sitä vähemmän se pääsee tienaamaan. Ja mitä vähemmän se pääsee tienaamaan, sitä pidemmäksi muodostuu takaisinmaksuaika.

Tietysti tämä vaikuttaa ihan samalla tavalla myös VILP:n tilanteeseen (siis mitä vähemmän VILP:lläkin on töitä, sitä vähemmän sekin pääsee vuosittain tienaamaan eli säästöjä tekemään), mutta itse näkisin VILP:n kohdalla kuitenkin suurimmaksi muutokseksi sen, että ulkolämpötilan noustessa myös VILP:n hyötysuhde nousee ja käyttövuorokaudet lisääntyvät sitä mukaa, mitä lauhempia talvia tulevaisuudessa tulee.

Tänään 1.2.2018 Vantaalla satoi myös melkoinen määrä lunta. Ilmatieteenlaitoksen nettisivujen mukaan lumen syvyys Vantaalla on nyt 55 senttiä:

Kyllä se lumen määrä näkyykin tässä kuvia meidän pihalta tänään:
Lumikola täyttyi nopeasti.


Asuntovaunu jäi kinokseen.

Saulillekin tuli liputettua. 
(päivä jolloin presidentti astuu virkaansa, on liputuspäivä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti